Десетици уреди на Apple испраќаат автоматски известувања за пад во скијачки град

Десетици уреди на Apple испраќаат автоматски известувања за пад во скијачки град

Apple ги претстави најновите серии на iPhone и Watch 8 со можност за испраќање автоматизиран повик до службите за итни случаи кога уредот ќе доживее нагло запирање, обично како резултат на сообраќајна несреќа.

Функцијата сега се враќа назад, бидејќи еден скијачки град во САД испратил 71 известување за несреќа, објави Колорадо Сан. Според Центарот 911 на округот Самит, ниту еден од овие автоматизирани повици не бил итен случај – скијачите само нагло застанале на падините без да им треба медицинска помош.

apple

Функцијата „откривање судир“ и „откривање пад“ на серијата iPhone 14 автоматски повикува 911. Центарот за итни случаи потоа го повикува телефонот и ако повикувачот не го подигне, теоретски, тие учествувале во несреќа, што значи мора да се испрати возило за итни случаи.

Според Трина Дамер:

привремен директор на центарот за округот Самит 911, овие повици вклучуваат „огромно количество ресурси, од диспечери до заменици до патроли за скијање“, но ниту еден од нив не бил вистински итен настан. Диспечерите ги упатуваат овие автоматизирани повици на снежните ридови и падини, што значи дека тие се пренасочени од вистински итен случај што може да спаси нечиј живот.

Десетици уреди на Apple испраќаат автоматски известувања за пад во скијачки град

Диспечерите од округот Гранд, полицискиот оддел Вејл и округот Питкин добиваат по околу 20 автоматски повици дневно. Тие се обидуваат да им се јават на секој од нив, но честопати скијачите ги имаат телефоните длабоко во џебовите на нивната повеќеслојна облека и не можат да одговорат, испраќајќи работници за итни случаи на последната позната локација на iPhone. Спасувачките работници ретко ги отфрлаат овие повици за помош бидејќи не можат да разликуваат што е итен случај.

Шерифот на округот Гранд Брет Шројтлин рече дека Apple одговорил на супервизорите, откривајќи дека е свесен за конфликтот меѓу скијачите и технологијата за откривање несреќи, а тимот во Купертино работи на поправка.

Прочитај за: Продажбата на Samsung Galaxy S22 ќе биде помала од целта за продажба од 30 милиони, а преклопните уреди исто така опаѓаат