Современите батерии за паметни телефони можат да имаат долг животен век доколку се користат правилно. Главниот трик зад продолжувањето на животниот век на батеријата е да се ограничи колкав стрес издржува батеријата. Сепак, постојат и други совети за заштеда на батерија на паметни телефони за да го извлечете максимумот од вашите уреди. Бидејќи кога ја штедите батеријата, го подобрувате животниот век на батеријата и избегнувате рана замена на батеријата.

Заштеда на батерија на Android и заштеда на батерија на iPhone исто така може да помогне да се спаси енергијата на вашиот паметен телефон. За да извлечете максимум од вашиот паметен телефон, ќе треба да научите како да ја полните и штедите батеријата додека е сè уште свежа. Во оваа статија, ќе одговориме на некои од следниве вообичаени прашања:

Совети за полнење на батеријата на паметниот телефон:

Правилното полнење на паметниот телефон е најдобриот начин директно да го продолжите животниот век на батеријата. Иако треба да започнете со добри навики уште од првото полнење, искористените батерии сепак можат да имаат корист.

Општи совети за полнење на мобилните батерии: Не ја оптоварувајте батеријата со екстремно високи или мали волумени на полнење. Модерните батерии се тестирани да работат најдобро помеѓу 20-90 проценти при секојдневна употреба. Значи, идеално е да го исклучите телефонот пред 100% и да го наполните пред да паднете на 20%. Ако сакате да го исклучите и чувате телефонот подолг временски период (како да сте надвор од земјата една недела), прво наполнете го на 50 проценти.

Избегнувајте тешка употреба за време на полнењето: Ова предизвикува она што е познато како „паразитско оптоварување“. Користењето на телефонот на овој начин ќе предизвика нефункционални циклуси на полнење и ќе го уништи животниот век. Главните виновници за овој вид на штета вклучуваат играње игри или гледање филмови додека се приклучени.

Не ја прегревајте батеријата: Топлината го скратува животниот век со многу побрзо темпо. Долготрајните периоди на тешка употреба може да генерираат несакана топлина, како што се игри или гледање видеа за време на полнењето. Исто така, полнењето со капки што се случува на 100% може да ја загрее батеријата.

Користете брзо полнење само кога е потребно: Брзото полнење е удобна карактеристика, но тоа е малку како користење на енергетски пијалоци наместо добар сон за човечко суштество. Оваа функција ја става батеријата под стрес, така што побавното полнење е подобар избор. Размислете за користење извори на енергија како паметни приклучоци што го намалуваат полнењето.

Приклучок за помали, почести трошоци наспроти подолги трошоци: Полнењето во мали количини, го намалува стресот и ја одржува батеријата во идеални опсези на полнење. Дури и за подолги периоди на складирање без струја, дополнете ја батеријата до 50%. Полнењата на батериите природно исчезнуваат со текот на времето, дури и кога не се користат.

Совети за заштеда на батерија на паметен телефон:
Заштедата на батеријата го забавува животниот век на батеријата (по циклус на полнење), што го подобрува животниот век на батеријата. Следниве совети се фокусираат на тоа како го користите телефонот помеѓу сесиите за полнење.

Општи совети за заштеда на батерија на мобилниот телефон.
Користете антивирус за да проверите дали има малициозен софтвер. Злонамерните програми значително ќе го исцрпат траењето на батеријата – многу побрзо од нормалното. Ако вашиот телефон почна сомнително брзо да се исцрпува, можеби е време да го заштитите уредот со антивирусно решение. Производите како Kaspersky Total Security ќе ги отстранат сите проблеми и ќе ги отстранат од вашиот телефон. Без разлика дали користите Android или iOS, сè уште сте ранливи на сајбер-закани, затоа препорачуваме да купите безбедност за вашиот телефон – без оглед на оперативниот систем.

Намалете ја осветленоста на екранот. Идеално е да го поставите позадинското осветлување што е можно пониско без да го направите екранот нечитлив. Рачното поставување е апсолутно најдобар начин да го направите ова, но тоа е малку премногу вклучено за повеќето луѓе. Автоматската осветленост ќе биде најпрактичниот избор за просечниот корисник. Имајте на ум дека сè уште можете рачно да го прилагодите опсегот на осветленост по потреба.

Краткото време за автоматско заклучување може да помогне да се намали употребата на екранот, што бара помалку енергија од батеријата. Експериментирајте за да видите што работи најдобро за вас. Пократките времиња секогаш ќе бидат подобри во однос на користењето на батеријата. Сепак, можеби ќе сакате малку подолго време ако често читате вести или книги на вашиот телефон. Повеќето корисници ќе имаат корист од промената на оваа поставка од стандардната.

Отстранете ги или ограничете апликации што покажуваат висока употреба на батеријата: апликациите што се постојано активни во заднина ќе ви го потрошат секојдневното траење на батеријата. Индикаторите може да вклучуваат апликации кои често повлекуваат и испраќаат податоци или апликации кои често испраќаат известувања. Проверете ја употребата на батеријата по апликација (во поставките на телефонот) за да видите кои апликации може да ви предизвикуваат проблеми.

Режимите со ниска енергија ги менуваат перформансите за траење на батеријата. За да се постигне ова, овие поставки за напојување ги намалуваат функциите што трошат енергија додека ја одржуваат основната функционалност недопрена.

Исклучете ги напредните графички функции. Ако ги копате поставките на вашиот телефон, веројатно има функции што го „разубавуваат“ вашето искуство со телефонот. Но, паралаксните позадини, подвижните тапети и транзициите за префрлување апликации, сите земаат дополнителна енергија. Деактивирајте ги за да заштедите батерија и потенцијално да ги зголемите перформансите на телефонот.

Исклучете ги Wi-Fi или мобилните радија ако сигналот е слаб или отсутен. Овие сигнали бараат зголемена моќност за наоѓање и одржување врска. Изберете го најдобриот сигнал што го имате во моментот и исклучете го преостанатото радио. Ако немате сигнал за Wi-Fi или мобилен, исклучете ги и двете.

Исклучување на телефонот или користење авионски режим. Очигледно, можете да го исклучите телефонот ако тоа не е потребно за делови од денот. Алтернативно, авионскиот режим може да ги исклучи радијата што ја трошат батеријата, а сепак да ви овозможи пристап до офлајн функциите на вашиот телефон.

Како да ја зачувате батеријата на вашиот iPhone:
Темниот режим на iOS може да ви помогне да ја заштедите батеријата на вашиот iPhone ако има OLED дисплеј. Без напојување што се користи за активирање на пиксели на екранот, ќе ги видите придобивките од енергијата насекаде. Постарите LED дисплеи треба да вклучуваат пиксели за темни бои, но сепак може да забележите мало засилување на моќноста.

Темниот режим во апликацијата можеби ќе треба да се вклучи за некои апликации, како оние што се користат за читање. Другите апликации се интегрираат директно со вашиот избор на темни или светли режими во самиот ОС.

Апликациите за заштеда на батерија на iPhone може да ја сведат потрошувачката на енергија на вашиот паметен телефон на минимум. Преземете апликации само од официјални продавници за апликации и секогаш проверувајте ја легитимноста на овие апликации. Исто така, препорачуваме да ги прочитате сите постојни пропусти што биле пријавени.

Како да ја зачувате батеријата на Android:
Апликациите за автоматизација може да се користат за прилагодување на повеќе поставки врз основа на моменталната употреба. На пример, можете да го поставите телефонот да го осветлува и да го продолжи временскиот период кога користите апликации за вести и социјални медиуми. Потоа, можете да го поставите да се затемнува при користење помалку на екранот, како што е префрлање песни на Google Music.

Анти-вирусот на Android го штити вашиот телефон од сајбер-закани насочени кон оперативниот систем и траењето на батеријата. Безбедносните решенија на Android како Kaspersky Antivirus за Android помагаат да се заштитите вас и вашиот уред од злонамерен малициозен софтвер и вируси што ја трошат батеријата.

Без оглед на типот на вашиот паметен телефон, свесноста за користењето на телефонот може да ви помогне да добиете многу подолг животен век на батеријата. Во најмала рака, започнете со правење измени во вашите поставки и избегнувајте да претерувате со полнењето. Ако ги примените овие најдобри практики, ќе можете значително да ги намалите трошоците за сервисирање на телефонот.

Шерифот на округот Гранд Брет Шројтлин рече дека Apple одговорил на супервизорите, откривајќи дека е свесен за конфликтот меѓу скијачите и технологијата за откривање несреќи, а тимот во Купертино работи на поправка.

Прочитај за: Продажбата на Samsung Galaxy S22 ќе биде помала од целта за продажба од 30 милиони, а преклопните уреди исто така опаѓаат


Samsung Galaxy Z Flip 4 носи подобрено траење на батеријата, полиран систем на камера и ново дизајнирана шарка заедно со голем број софтверски надградби. Еве 8 од најкул совети и трикови што треба да ги знаете за да го искористите максимумот од најновиот флипер на Samsung.

Аман Рашид:

Откако го користев Samsung Galaxy Z Flip 4 како главен паметен телефон во изминатите две недели, можам со сигурност да кажам дека Samsung поправи две од моите главни проблеми со Galaxy Z Flip 3 – траењето на батеријата и камерата. Тоа, рече, дури и покрај подобреното траење на батеријата, полираната камера или ново-рафинираната шарка, најновиот флипер на Samsung има многу да понуди. So, if you’re someone like me who has recently bought the Galaxy Z Flip 4 or if you’re on the fence about getting one, here are some excellent tips and tricks you should know to make the most out of Samsung’s latest flip phone. Значи, ако сте некој како мене кој неодамна го купи Galaxy Z Flip 4 или ако сте на ограда да го набавите, еве неколку одлични совети и трикови што треба да ги знаете за да го извлечете максимумот од најновиот телефон со преклопување на Samsung. .

Опции за превртување:

Сите знаеме дека Flip е колк, но, на крајот на денот, тоа е телефон и примарна задача на телефонот е да одговара на телефонски повици. Флип сигурно го прави тоа и со стил. На телефонот Flip, можете да одговорите на повик со едноставно превртување на телефонот во стил и може да го исклучите повикот со исклучување на телефонот со тап. Па, да ви кажам како. Отворете го телефонот, допрете ги трите вертикални точки во горниот десен агол и одете во Поставки, допрете Опции за превртување и потоа можете да изберете да ги овозможите/оневозможите „Отвори го телефонот за да одговориш на повици“ и „Затвори го телефонот за да завршиш повици“. Имајте предвид дека овие поставки се стандардно исклучени, па ако добивате Galaxy Z Flip 4 или веќе сте почнале да го користите, зошто да не ги овозможите овие поставки?

Приспособете го капакот на екранот:

Да се ​​има кул мини-екран однадвор може да изгледа досадно ако ја имате таа обична стара статична позадина. Па, што ако ви кажам дека е можно да поставите видео позадина што всушност ќе го направи екранот на насловната страница да изгледа поладно? Еве како функционира. Одете во Поставки и изберете го насловниот екран. Нагоре, ќе го видите стилот на часовник кој ви овозможува да приспособите како изгледаат времето и датумот на насловниот екран.

Можете да изберете приспособена позадина од достапните опции, но ако имате видео што сакате да го поставите како позадина на насловниот екран, можете да го направите тоа со допирање на сликата за заднина на часовникот на дното и избирање на опцијата „Избери од галерија“ за да поставите видео позадина. Дополнително, можете исто така да приспособите како времето и датумот трепкаат на врвот на тапетот од достапните опции. Допирањето на Приспособи дури ви овозможува да ја поставите бојата на текстот.

.

Шерифот на округот Гранд Брет Шројтлин рече дека Apple одговорил на супервизорите, откривајќи дека е свесен за конфликтот меѓу скијачите и технологијата за откривање несреќи, а тимот во Купертино работи на поправка.

Прочитај за: Продажбата на Samsung Galaxy S22 ќе биде помала од целта за продажба од 30 милиони, а преклопните уреди исто така опаѓаат


Apple ја одржува својата неодамнешна традиција за додавање нови бои на iPhone на пролет. Компанијата ги претстави жолтите верзии на iPhone 14 и 14 Plus – за жал, оваа година нема еквивалент на Pro.

Тие се идентични по функционалност и цена со другите нијанси, се разбира (799 долари и 899 долари соодветно), но немојте да се изненадите ако почнете да потпевнувате за жолти подморници или банафони. Клиентите во над 60 земји (вклучувајќи ги САД, ОК и Канада) можат однапред да го нарачаат жолтото семејство iPhone 14 почнувајќи од 10 март во 08:00 часот источно.

Новите верзии ќе бидат достапни на 14-ти март заедно со новите силиконски бои на куќиштето кои вклучуваат канаринско жолто.

Ова секако не е прв пат Apple да го нуди iPhone во оваа боја. iPhone 5c имаше особено светло жолта опција и можеше да го купите iPhone 11 во побледа нијанса. Сепак, модерниот дизајн на iPhone воопшто не беше достапен во таа боја до сега – мораше да се задоволите со главно пригушени тонови надвор од моделите на Product Red. Стратегијата зад ова не е изненадувачка.

Новата боја теоретски ја зголемува продажбата на iPhone во средината на циклусот на производи. Исто така, дава изговор на компанијата да ги ажурира бендовите на Apple Watch за пролет. Сепак, можеби нема да ви пречи ако сте на пазарот за телефон и сакате нешто поживо од монохроматските опции што го дефинираат пејзажот.